Ce sunt sick days-urile și cum să le folosești?

Publicat: 25. 1. 2021

Aveți curgerea nasului, tuse și febră ușoară? Va trebui să vă deranjați medicul de familie din cauza unei astfel de meschinețe, pentru că știți că vă va spune să vă culcați, să beți mult și să luați Paralen. Dar trebuie să te duci după el pentru incompetență, așa că nu vei pierde să aștepți în sala de așteptare aglomerată și trebuie să întârzii medicul și pe tine însuți. Există o modalitate de a evita vizitarea unui medic? Tot mai multe companii oferă așa-numitele zile de boală ca unul dintre beneficii, ceea ce rezolvă perfect această situație.

Cum functioneazã?

Dacă angajatorul permite utilizarea zilelor de boală, toate condițiile trebuie menționate în contractul colectiv sau în actul adițional la contractul dvs. de muncă. Puteți alege apoi zile libere pentru a „urca” și nu aveți nevoie de handicap de la un medic. De obicei sunt 3-5 zile.

Dacă nu vă luați concediu în timpul anului, acesta este transferat în anul următor numai în mod excepțional. În unele companii, angajații primesc compensații financiare sau alte beneficii. Numărul exact de zile de zile trebuie să fie menționat în contract împreună cu posibilitatea transferului în anul următor. Un alt punct care trebuie menționat în contract este evaluarea financiară pentru perioada de tragere a zilelor de boală, suma variază în fiecare companie.

Este posibil ca zilele bolnave să nu fie întotdeauna pentru toți angajații. Uneori, acest beneficiu nu se aplică angajaților care au un contract de performanță, un contract de muncă sau un contract cu jumătate de normă. Criteriile pentru care sunt destinate zilele de boală trebuie specificate cu precizie în contract, astfel încât angajatorul să nu poată fi acuzat de discriminare.

Avantajos pentru ambele părți

Deoarece primele trei zile de incapacitate de muncă nu sunt acoperite, este cu siguranță mai avantajos pentru dvs. să utilizați zilele de boală. Veți pierde o parte mai mică din salariu și vă puteți odihni în loc să așteptați la medic. Celelalte zile sunt plătite de angajator, deci este mai avantajos pentru el dacă alegeți să utilizați zilele de boală. Mulți angajați nu sunt invalizi din motive financiare, așa că preferă să meargă la muncă chiar dacă nu sunt bine. Riscul de infectare a colegilor este foarte mare, așa că îi plătește angajatorului să te lase acasă câteva zile.Munci.ro - oferte de muncă
Munci.ro
împreună formăm piața muncii