De ce nu funcționează multitasking-ul la servici?

Publicat: 29. 1. 2021

Multitasking este un termen tehnic pentru a face mai multe lucruri simultan. Mulți oameni cred că sunt femei mai dotate pentru multitasking, dar este doar un mit răspândit care nu se bazează pe adevăr. De fapt, multitaskingul controlează doar 2,5% din populație. Dacă credeți că faceți mai multe lucruri la un moment dat, efectiv faceți fiecare lucru în succesiune rapidă.

Nu încercați să faceți mai multe lucruri pe rând

Stai la o întâlnire, reușești să citești e-mailuri și alegi totuși un cadou pentru un partener sau copii pe internet? Crezi că poți face totul dintr-o dată, dar este doar o iluzie. Când citiți un e-mail, cu siguranță nu vă percepeți 100% superior. Universitatea Stanford a efectuat cercetări care au arătat că persoanele care împărtășesc mai multe lucruri la un moment dat și aleargă de la unul la altul sunt mult mai puțin eficiente și performează mai puțin decât persoanele care fac o activitate și încep să lucreze după ce a terminat. Și nu numai asta. Cercetările au confirmat că acestor oameni - multitaskers - le este greu să-și amintească totul, să aibă probleme de concentrare, să își organizeze gândurile și să treacă de la o sarcină la alta. Creierul uman, chiar și cel feminin, nu este adaptat pentru a se concentra asupra mai multor lucruri la un moment dat, astfel încât rezultatul nu va fi la fel de eficient.

În plus față de reducerea eficienței muncii, cercetările de la Universitatea din Londra au arătat că multitasking-ul are o reducere a IQ-ului natural, similar cu consumul ușor de droguri sau o noapte liberă. Pentru unii dintre cei testați, a fost chiar până la 15 puncte. Performanța elevilor se înrăutățește. Când fac temele, elevii sunt adesea conectați la o rețea socială sau la un joc, iar creierul nu este capabil să se concentreze pe deplin asupra temelor.

Concentrați-vă pe un singur lucru

A scăpa de multitasking aduce multe beneficii în toate domeniile vieții tale și în orice mediu, inclusiv la locul de muncă. Este cu siguranță crucial pentru cariera ta. Oamenii presupun că abilitatea chirurgului se află în concentrarea și acuratețea mâinilor sale și este adevărat. Cu toate acestea, această abilitate provine din capacitatea de a se concentra asupra unui singur pacient. Nu trebuie să fii chirurg pentru a avea succes și a te elibera de lumea multitasking-ului. Indiferent dacă udați o grădină, plasați o comandă sau puneți bunuri pe un raft, cea mai bună performanță este atunci când faceți totul dintr-o dată. Incearca-l.Munci.ro - oferte de muncă
Munci.ro
împreună formăm piața muncii